OM OSS

 

 

Kontakta oss

 

Telefon: 0304-677080

Epost: info@tjornshavspensionat.se

 

I oktober 2019 över togs driften av hotellet över av Västkustgruppen AB med Emma och Johan vis rodret. I och med detta övertagande byttes också namnet på hotellet till Tjörns Havspensionat, ett sätt att ta tillbaka historian och förtydliga det havsnära och gemytliga läget! Målet är att skapa en familjär och varm känsla med gästerna upplevelse i fokus.

 

HISTORIA

Tjörns Havspensionats huvudbyggnad uppfördes 1898 som sommarbostad åt dåvarande härads-hövdingen Ossian Rygård. Rygård var en förmögen man som gärna tog ångbåten från sitt boende i Långedrag i Göteborg till bryggan nere vid Sundet i Rönnäng. Villan blev vid uppförandet ett av de största husen i Rönnäng och Rygård såg till att även marken var rejält tilltagen, närmare bestämt ca 60 000 kvm med berget Tjörnehuvud. Sommarhuset blev kvar i släkten Rygårds ägo till 1947 då Borås Kommun köpte fastigheten och gjorde den till sommarboende/semesterboende för de kommunanställda. Namnförändring skedde och Bergabo blev Tjörngården.

 

Tjörngården sköttes i början av olika personer från Borås men senare kom Ebbe Ljungdell hit som ansvarig, en man med stor personlighet och mycket kunnighet. Ljungdell med familj skötte Tjörngården under lång tid. Många boende från Borås har bott på Tjörngården och detta har starkt bidragit till att så många Boråsare numera är året runt boende samt sommargäster på Tjörn. Här ordnades mycket lägerskolor samt en hel del rent semesterboende.

 

Under Borås Kommuns tid utvecklades fastigheten till Pensionat Tjörngården och en viss del boende byggdes till. Olika personer drev Pensionatet men kostnaderna för Borås Kommun blev för höga så 1985 bestämde sig Borås Kommun att sälja Tjörngården. En fastighetsägare från Borås vid namn Olle Johansson lade högsta budet och köpte fastigheten. Tjörngården fräschades upp och ett stort ombygge / tillbygge gjordes, även lägenheter byggdes och en del av dessa blev en bostadsrättsförening. Tjörngården övergick från Pensionat till Hotell med tillhörande konferensmöjligheter. Perioden 1985-1992 drevs Tjörngården av flera olika krögare med väldigt varierande resultat vilket ställde till med stora kostnader för Olle Johansson.

 

I januari 1993 kom David Ahlborg och Patrik Forsling in i bilden och tog över driften av Tjörngården. Tjörngården utvecklades snabbt till ett modernt hotell med konferenser, arrangemang och mycket boende. En sak som bland annat gjordes var att namnet Bergabo återtogs. 1998 lämnade Patrik Forsling Bergabo som delägare för andra projekt och David Ahlborg började succesivt köpa upp fastigheterna och Tjörnehuvudberget av Olle Johansson som sålde den sista delen 2005. Därefter drevs Bergabo till 100 % av familjen Ahlborg.

 

I Maj 2016 köpte Företagshotell i Sverige AB bolaget av Familjen Ahlborg. Målet är nu att utveckla Bergabo Hotell & Konferens till en av de främsta mötesanläggningarna i Sverige. I Mars 2017 Köpte Amanda och Jessica  upp driften utav hotellet och restaurangen och drev det fram till Augusti 2019.

Varmt välkommen till oss!